fbpx

Érzelemkifejező írás

“Az írással némi struktúrát és rendezettséget adunk a szorongáskeltő érzéseknek. Az írás segít túllendülni rajtuk.” /James Pennebaker/

James Pennebaker, amerikai szociálpszichológus az 1980-as években kifejlesztett egy hatékony stresszcsökkentő technikát, amellyel akár saját magunk “terapeutájává” is válhatunk, vagy legalábbis könnyedén reflektálhatunk magunkra. Megjelenése óta szakmai kutatások százai bizonyították pozitív hatásait a daganatos személyektől a szívbetegségben szenvedőkig. A módszer lényege, hogy egyszerűen kiírjuk magunkból a fájdalmat, a dühöt, a stresszt, amellyel egyrészt könnyítünk lelkünkön, másrészt képletesen eltávolítjuk magunktól az adott problémát, és immár, mint “külső szemlélőként” foglalkozunk azzal.

Na, de hogyan is csináljuk? Nem kell más hozzá, mint egy papírlap és egy íróeszköz.

1.Legalább 4 egymást követő napon írjunk minimum 20 percig megszakítás  nélkül!
2.A témaválasztás személyes és fontos legyen. Például egy családi vagy munkahelyi stresszforrás.
3.Írjunk folyamatosan! A helyesírás, a külalak, a “pacák” nem számítanak, csak tartsuk a tollat a lapon, és mozgassuk kezünket!
4.Csak magunknak és az élmény miatt írjunk! Ha elkészültünk, akár meg is semmisíthetjük.
5.Ne feszítsük túl a húrt! Ha úgy érezzük egy adott ponton, hogy ez már túl sok, és túlságosan felzaklat minket, hagyjuk abba.
6.Számítsunk rá, hogy az ideiglenes szomorúság, lehangoltság lehet következménye a gyakorlatnak, azonban ez néhány óra elteltével elmúlik, és utána bizonyára  megkönnyebbülünk.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Egyéb érdekes témák

Stresszkezelés

Avagy hogyan tudjuk megváltoztatni gondolkodásunkat, és ezáltal előnyünkre fordítani a stresszt?

Tarts velünk, és legyenek kiegyensúlyozottabb napjaid!

Hogyan teszed magad boldogtalanná, miközben a boldogságot keresed?

Töltsd le az e-bookot, és legyél igazán boldog!