fbpx

Alvássűrítő terápia

Számos tanulmány igazolja, hogy a fáradtság és az alvásmegvonás súlyos egészségügyi problémákkal állhat kapcsolatban. Például, egy 2010-es amerikai kutatás eredményeként elmondható, hogy a munkavállalók 30%-a nem alszik eleget, aki pedig fáradt, rosszabbul teljesít. Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a kimerültség miatti költség 2000 dollár (kb. 600 ezer Forint) / munkavállaló éves szintre lebontva.

Az alvássűrítő terápia egy megoldás lehet a rossz alvás kiküszöböléséhez, hiszen alvásra “szoktatja” a testet, azáltal, hogy “kell vagy sem” mintázatot hoz létre. Lényege, hogy agyunk megtanulja, hogy az ágyban töltött idő korlátozott, azzal, hogy pár órára sűrítjük az alvási időt, és ugyanakkor kell felkelnünk, még akkor is, ha nem aludtunk aznap eleget.

Hogyan csináld?

1.Válassz ki egy alvási intervallumot tudatosan, amely a szükségletednél rövidebb, de az aktuálisnál hosszabb!
2.Tűzd ki az ébredési időt, és számolj vissza ebből 6 órát a lefekvéshez. Próbáld – akár erőfeszítés árán is – tartani magad ehhez, és ne szundikálj napközben!
3.Végezd ezt 5-10 napig, majd ha ez letelt, feküdj le fél órával korábban, mint a korábban meghatározott időpont!
4.Újabb 5-10 nap után – mikor már 6,5 órát alszol 🙂 – feküdj le ismét fél órával korábban. Folytasd ezt addig, ameddig el nem éred a kívánt alváshosszúságot!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

egyéb érdekes témák

Stresszkezelés

Avagy hogyan tudjuk megváltoztatni gondolkodásunkat, és ezáltal előnyünkre fordítani a stresszt?

Tarts velünk, és legyenek kiegyensúlyozottabb napjaid!

Hogyan teszed magad boldogtalanná, miközben a boldogságot keresed?

Töltsd le az e-bookot, és legyél igazán boldog!