fbpx itemtype='https://schema.org/Blog' itemscope='itemscope' class="post-template post-template-elementor_header_footer single single-post postid-5061 single-format-standard wp-custom-logo ast-blog-single-style-1 ast-single-post ast-inherit-site-logo-transparent ast-hfb-header ast-desktop ast-page-builder-template ast-no-sidebar astra-3.9.4 elementor-page-7981 ast-normal-title-enabled elementor-default elementor-template-full-width elementor-kit-2599 elementor-page elementor-page-5061">

A csend hatása

A csend hatása a stresszre, avagy stresszkezelés csenddel

Megtanulni nyugalomban ülni és magunkra reflektálni az egyik legnagyobb ajándék, amit magunkat és a gyerekeinknek adhatunk” – Dr. Sullivan (orvos – Cleveland Klinika)

Az elmúlt években végzett kutatások arról számolnak be, hogy a csend stimulálja az agyat, serkentő a fókuszt és a kogníciót, segíti a problémamegoldást, harmonizálja a lélegzetet, és csökkenti a stresszt és a szív- és érrendszeri problémákat. 

Ingrid Forsberg (a Ruch University College of Nursing professzora) páciensei túl sokat vannak ébren, túl sokat ülnek és túl sokat esznek a különböző munkahelyi stressz miatt. Beszámolójuk alapján, annak ellenére, hogy tudják, ezek a viselkedésmintázatok károsak, mégsem tudják ezeket megváltoztatni (számos ilyen kifogást hoztak elő). 

A professzor egyszer megkérdezte tőlük, hogy mit szólnának 5 perc csendhez naponta. Többen kirohantak a teremből, azoknak viszont, akik maradtak, tovább folytatta. Csupán arra kérte a munkatársakat, hogy hagyják abba, amit jelenleg csinálnak, tegyenek el mindennemű elektronikai terméket és vegyenek néhány mély lélegzetet két percen keresztül. 

Első körben végezzék ezt a gyakorlatot naponta, majd néhány nap után emeljék fel az időt 5 percre, és gyakoroljanak naponta többször. Az ideális cél naponta kétszer 10 perc. 

Egy másik, a témában neves szakember, Dr. Sullivan arról számol be, hogy a csend segíti előteremteni a kreatívabb gondolkozást, a stabilabb, erősebb kapcsolatokat, a nagyobb kreativitást, és a jobb kommunikációt is. 

Érdemes neked is kipróbálnod ezt a gyakorlatot, és naponta (többször) néhány percet teljes csendben lenni, amikor nem beszélsz senkivel, nincs a közelben telefon, számítógép, és semmilyen egyéb zavaró tényező. 

Hogyan csináld?

  1. Keress egy nyugodt helyet!
  2. Szólj a körülötted lévő személyeknek, hogy ne zavarjanak az elkövetkező néhány percben!
  3. Állíts be egy 2 perces (első körben 2, később 5, majd 10) időzítőt a telefonodon!
  4. Tegyél el mindennemű elektronikai cikket (telefont tedd repülőmódra)!
  5. Egyszerűen legyél benne ebben e csendben, és ne csinálj semmit! (Ha elkalandozol közben, semmi gond, ez teljesen normális, amikor viszont észreveszed ezt, tudatosan helyezd vissza figyelmed a lélegzetedre.) 

Egyéb érdekes témák