fbpx itemtype='https://schema.org/Blog' itemscope='itemscope' class="post-template post-template-elementor_header_footer single single-post postid-6120 single-format-standard wp-custom-logo ast-blog-single-style-1 ast-single-post ast-inherit-site-logo-transparent ast-hfb-header ast-desktop ast-page-builder-template ast-no-sidebar astra-3.9.4 elementor-page-7981 ast-normal-title-enabled elementor-default elementor-template-full-width elementor-kit-2599 elementor-page elementor-page-6120">

A sikeres karrier első és elengedhetetlen lépcsőfoka, avagy a célkitűzés fontossága

[Olvasási idő: 4-5 perc]

Ezt a blogbejegyzést szeretném Winston Churchill gondolatával kezdeni, aki így fogalmazta meg a célok fontosságát.

"Aki nem tervez, a bukást tervezi meg."

Winston Churchill

És Tony Robins, a világhírű író és előadó pedig a következőt mondta.

„A célok kitűzése az első lépés, hogy a láthatatlan, láthatóvá váljon”

Tony Robbins
Personal goals-amico

Na, de csapjunk is a közepébe!

 

Elgondolkodtál már azon, hogy miért fontos célokat kitűzni az életben?
 

A célok kitűzése, és a hozzá vezető út megtétele, minden nehézségével és örömével hozzájárul saját magunk felfedezéséhez. Céljainkon keresztül valósítjuk meg magunkat. Úgy is mondhatnám, hogy a cél felé vezető úton válik láthatóvá, kik is vagyunk valójában. Mégis az emberek nagy százaléka, ha azt a kérdést tesszük fel, hogy – „mi a célod, mit szeretnél elérni 1 év múlva?”, üveges tekintettel válaszol – „nem tudom!”. Ugye, ismerős a kérdés és a válasz? 

Megfigyeléseim alapján háromféle ember létezik, ha célkitűzésről van szó.

 

1. Akik, nem tudják, mit szeretnének
 

Ők azok az emberek, akiknek nincs irányérzékük az életükkel kapcsolatban. Hiányzik belőlük, az erős cél iránti vágy, ami lehetővé teszi, hogy láthatóvá váljanak önmaguk számára. Úsznak az árral és sokszor, zavarodottnak tűnnek. Nem tudják kihozni, ami bennük van, mert nincs célirányuk. Legtöbb esetben öntudatlanul cselekszenek más emberek céljai érdekében.

 

2. Akik tudják, mit akarnak, de nem tesznek érte
 

Minden nap érzékelik a szakadékot aközött, ahol vannak, és ahol lehetnének, ha tennének érte. Ezek az emberek gyakran frusztráltak. Sokszor azért nem teszik meg, amit akarnak, mert attól tartanak, hogy ez majd elvonja a figyelmüket a társadalmi normák által elvárt kötelezettségektől. Van, hogy nem akarják megfizetni a fejlődés, tanulás vagy annak az árát, ami közelebb vinné őket ahhoz, ahol lenni szeretnének. Néha meg a félelem akadályozza meg őket abban, hogy megtegyék, ami segíti az előrehaladást. Mindegy, mi okból, de mindig találnak kifogást arra, hogy miért nem tudják kihozni azt, ami bennük van.

 

3. Akik tudják, mit szeretnének csinálni, és mindent meg is tesznek érte
 

Elérkeztünk a harmadik típushoz. Őket nevezzük célorientált embereknek. Folyamatos felfedezésben vannak, miközben cselekszenek. Ez párhuzamosan lehetővé teszi számukra, hogy mindig olyan területen fejlesszék magukat, ami közelebb juttatja a céljukhoz. Pontosan azt teszik, ami értelmet ad az életüknek. Egyetlen fogalom, ami meghatározza őket, az a proaktív elégedettség. Ez az emberek csupán néhány százalékára jellemző!

 
Te melyik csoporthoz tartozol?

Erre te tudsz őszinte választ adni, de szeretném elárulni, hogy kutatási eredmények alapján a legtöbb ember az első csoportban toporog. Legtöbben nem tudják, mit akarnak az életüktől, mi a bennük rejlő potenciál. Hogyan adhatnának az életüknek értelmet, és milyen cél irányába induljanak el.

És mi a baj ezzel?
Researching-amico

Egy, a Dominikai Egyetem által végzett vizsgálat nagyon érdekes eredményre jutott. A résztvevőket, akik a világ minden tájáról érkeztek, 5 csoportba osztották az alábbiak szerint:


1, Az első csoport résztvevőit arra kérték, hogy gondoljanak arra, hogy mit szeretnének elérni az elkövetkező 4 hétben.


2, A második csoportot arra kérték, hogy írják le a céljaikat (az elkövetkező 4 hétre vonatkozóan).


3, A harmadik csoportot szintén arra kérték, hogy írják le a céljaikat de egészítsék azokat ki konkrét cselekvési tervvel.


4, A negyedik csoportnak ugyanaz volt a feladata, mint a harmadiknak, azzal a kiegészítéssel, hogy megkérték a résztvevőket, hogy küldjék el egy barátnak a céljaikat, illetve a konkrét cselekvési tervet.


5, Az ötödik csoportot ugyanarra kérték, mint a négyes csoportot, azzal a kiegészítéssel, hogy megkérték őket, hogy hetente küldjék el a konkrét cselekvési tervet a barátjuknak (és erről hetente emlékeztető e-maileket is kaptak).

Analytics-pana

Az eredmények azt mutatják, hogy az ötödik csoport tagjai jelentősen többet célt értek el, mint a többiek. Továbbá, az is egyértelműen kiderül, hogy azok a csoportok (2-5), akik le is írták a céljaikat, jelentősen jobban teljesítettek és sikeresebbek voltak a célok megvalósításában.  

Tudom, hogy célt felállítani nem könnyű, anélkül, hogy valamennyire ne ismernénk magunkat. Éppen ezért, nagyon fontos, hogy mélyebben megismerjük magunkat, és olyan célokat tűzzünk ki, amelyekért nem szenvedni kell hosszú évekig, hanem örömmel vállaljuk a cél felé vezető út kihívásait és akadályait. Röviden, ezeket hívjük önazonos céloknak.

Ha boldog akarsz lenni, tűzz ki egy célt, amely irányítja gondolataidat, felszabadítja az energiádat és inspirálja a reményeidet.

Andrew Carnegie

Ez különösen igaz pályakezdő fiatalként! Az igazán sikeres karrierhez elengedhetetlen, hogy azt csináljuk, amit igazán szeretünk. De ehhez, először meg kell találnunk a szenvedélyünket.

Consulting-rafiki

Én ebben tudok segíteni neked! Gyere, jelentkezz az INGYENES 50 perces személyes konzultációra, találjuk meg a szenvedélyed, és érjük el együtt, hogy legyenek tűpontosan megfogalmazott, önazonos céljaid, amely az elengedhetetlen első lépése a sikeres karriernek!

Szerző

Sebestyén Balázs

Sebestyén Balázs

Szia! Örülök, hogy itt vagy! Sebestyén Balázs vagyok, a Psycholife megálmodója és megvalósítója. Cikkeimmmel szeretnék egy olyan tudást átadni, amelyet sajnos az iskolában nem tanítanak.

Egyenesen Londonból hozom el neked a tudást

Londonban diplomáztam Business Pszichológia szakon. A program első részében megtanultuk a professzionális coaching mesterségét, míg a második félévben az igazán sikeres szervezetfejlesztés aspektusat sajátítottuk el. Mindezt egy multinacionális környezetben. Voltak szaktársaim, akik Indiból, mások az Egyesült Államokból vagy Brazíliából jöttek. Együtt tanultunk, támogattuk egymást. Megosztottuk tudásunkat, tapasztalatainkat, világnézetünket.