fbpx itemtype='https://schema.org/Blog' itemscope='itemscope' class="post-template post-template-elementor_header_footer single single-post postid-3954 single-format-standard wp-custom-logo ast-blog-single-style-1 ast-single-post ast-inherit-site-logo-transparent ast-hfb-header ast-desktop ast-page-builder-template ast-no-sidebar astra-3.9.4 elementor-page-7981 ast-normal-title-enabled elementor-default elementor-template-full-width elementor-kit-2599 elementor-page elementor-page-3954">

Érzelemkifejező írás

“Az írással némi struktúrát és rendezettséget adunk a szorongáskeltő érzéseknek. Az írás segít túllendülni rajtuk.” /James Pennebaker/

James Pennebaker, amerikai szociálpszichológus az 1980-as években kifejlesztett egy hatékony stresszcsökkentő technikát, amellyel akár saját magunk “terapeutájává” is válhatunk, vagy legalábbis könnyedén reflektálhatunk magunkra. Megjelenése óta szakmai kutatások százai bizonyították pozitív hatásait a daganatos személyektől a szívbetegségben szenvedőkig. A módszer lényege, hogy egyszerűen kiírjuk magunkból a fájdalmat, a dühöt, a stresszt, amellyel egyrészt könnyítünk lelkünkön, másrészt képletesen eltávolítjuk magunktól az adott problémát, és immár, mint “külső szemlélőként” foglalkozunk azzal.

Na, de hogyan is csináljuk? Nem kell más hozzá, mint egy papírlap és egy íróeszköz.

1.Legalább 4 egymást követő napon írjunk minimum 20 percig megszakítás  nélkül!
2.A témaválasztás személyes és fontos legyen. Például egy családi vagy munkahelyi stresszforrás.
3.Írjunk folyamatosan! A helyesírás, a külalak, a “pacák” nem számítanak, csak tartsuk a tollat a lapon, és mozgassuk kezünket!
4.Csak magunknak és az élmény miatt írjunk! Ha elkészültünk, akár meg is semmisíthetjük.
5.Ne feszítsük túl a húrt! Ha úgy érezzük egy adott ponton, hogy ez már túl sok, és túlságosan felzaklat minket, hagyjuk abba.
6.Számítsunk rá, hogy az ideiglenes szomorúság, lehangoltság lehet következménye a gyakorlatnak, azonban ez néhány óra elteltével elmúlik, és utána bizonyára  megkönnyebbülünk.

Egyéb érdekes témák

Tarts velünk, és legyenek kiegyensúlyozottabb napjaid!