fbpx itemtype='https://schema.org/Blog' itemscope='itemscope' class="post-template post-template-elementor_header_footer single single-post postid-3995 single-format-standard wp-custom-logo ast-blog-single-style-1 ast-single-post ast-inherit-site-logo-transparent ast-hfb-header ast-desktop ast-page-builder-template ast-no-sidebar astra-3.9.4 elementor-page-7981 ast-normal-title-enabled elementor-default elementor-template-full-width elementor-kit-2599 elementor-page elementor-page-3995">

Időmenedzsment

Mai, felgyorsult, rohanó világunkban létfontosságú, hogy hatékonyan kezeljük feladatainkat és maradjon elég “énidőnk”, vagyis, amikor saját magunkkal tudunk foglalkozni.

A sikeres és hatékony emberek számára sokszor nem a pénz, annál inkább az idő az, amivel precízen kell gazdálkodni.

Ehhez egy nagyon egyszerű, de nagyszerű gyakorlatot kínál az egykori amerikai elnök, Dwight D. Eisenhower által megalkotott mátrix, amely alkalmas arra, hogy azonosítsuk az igazán fontos és sürgős tennivalóinkat.

A gyakorlat lényege, hogy sürgősség és fontosság szerint kategóriákba soroljuk az elévégzendő teendőinket. Nem kell mást tennünk, mint a megfelelő “cellába” beírni feladatainkat.

Tekintsük át az egyes cellákat részletesebben.

1. Fontos+Sürgős (Csináld meg most!): Halaszthatatlan teendők, szigorú határidős feladatok, amelyek elvégzése nélkül más, azokhoz kapcsolódó tevékenységet nem tudunk elvégezni.

2. Fontos+Nem sürgős (Tervezd be!): Célok és kapcsolatok. Az első kategóriához hasonló tevékenységek, de határidejük nem annyira sürgős, mint például készségek fejlesztése, egészséges életmód kialakítása, barátságok ápolása. Ez a kategória gyűjti össze a hosszú távon leginkább előnyös és pozitív visszacsatolást nyújtó tevékenységeket.

3. Sürgős+Nem fontos (Delegáld!): Félbeszakítások, mint például egy e-mail, amelyre reagálni kell, megcsörren a telefon, stb. Ha teheted, ezeket add át másoknak, vagyis delegáld őket!

4. Nem sürgős+Nem fontos (Töröld!): Ebbe a kategóriába tartoznak azok a tipikus tevékenységek, mint például a túl sok tévénézés vagy a szociális média görgetése. Fontos hozzátenni, hogy pihenésre, „semmit tevésre” néha szükségünk van, tehát egy-egy óra ilyen lazítás gyógyító lehet. Azonban, kérdezzük meg magunktól, hogy pl. egy gyógyító séta a természetben nem lenne-e jobb. Ebben az esetben nem kell törölni a tevékenységet (ld: kép). 🙂

Teendőinket a fenti sorrendnek megfelelően próbáljuk elvégezni, tehát kezdjük a fontos+sürgős, majd a fontos+nem sürgős kategóriával és így tovább.

Szerző

Sebestyén Balázs

Sebestyén Balázs

Szia! Örülök, hogy itt vagy! Sebestyén Balázs vagyok, a Psycholife megálmodója és megvalósítója. Cikkeimmmel szeretnék egy olyan tudást átadni, amelyet sajnos az iskolában nem tanítanak.