Szeretnék mutatni több olyan lehetőséget, amelyek segítségével sokkal több öleteted lehet egy adott problémára, mint azt valaha gondoltad volna.

20 ÖTLET MÓDSZER

Ennek a technikának az a lényege, hogy fogsz egy A4-es lapot és felirod a lap tetejére, ami a probléma, amire keresed a megoldást. Ezután megszámozod a lapot 1-20-ig. A lényeg – és légy szigorú magaddal -, hogy addig nem kelhetsz fel az asztaltól, ameddig mind a 20 ötletet le nem írtad (nem számít, hogy mekkora hülyeség, vagy nem a témához kapcsolódik). Hidd el, hogy a 19., vagy a 20. ötlet lesz a legjobb. Ha öt, egymást követő napon mindig hozzáírsz 10-10 ötletet, kevesebb, mint egy hét alatt 50 ötleted lesz ugyanarra a nehézségre, amelyek közül adódik néhány, amely felhasználható, ebben biztos vagyok.

CSAPATBAN, HATÁRIDŐVEL

Ha van rá lehetőséged, gondolkozz csapatban egy adott, viszonylag szűk határidő betartásával. Ez azért nagyon fontos, mert ezzel olyan parancsot adsz elmédnek, hogy muszáj, hogy ötleteket kreáljon. Agyunk pedig teljesíteni fogja az utasítást (néhány hónapja így alkottunk meg egy óra alatt egy ötletet azzal kapcsolatban, hogyan tudnánk a zoknikat úgy kimosni, hogy ne fél párakat találjunk a szárítón).

SOHA NE MONDD, HOGY NINCS ÖTLET!

Rengetegszer hallottam már olyan mondatokat, mint például „Nem vagyok kreatív!”, „Én erre nem vagyok képes!”, „Ehhez tehetség kellene.” Talán, nem kell hangsúlyozni, hogy ez milyen károsan hat az elmére, így a kreativitásra is. Ezeket a negatív gondolatokat érdemes tudatosan átcserélni és felülírni valami pozitívval. Pl.: „Kreatív vagyok, így képes vagyok jó ötletet kitalálni!”, vagy „Kreatív és tehetséges vagyok!”. 

Mindenki kreatív, ötletképes ember. Mindenkinek vannak ötletei! A különbség abban van, hogy valaki jobban elhiszi magáról, valaki pedig kevésbé. 

KÉRJ ÖTLETET ELCSENDESEDÉS KÖZBEN!

Sokszor a legjobb ötletek akkor jönnek, amikor nem is számítunk rá. Van egy technika, amely szintén segíteni tud, amikor jó ötletre van szükségünk.

Hogyan csináld?

1. Hangolódj rá, írd le egy papírra, hogy mire keresel ötletet!

2. Csendesedj el, relaxálás közben „erősítsd” meg elméd számára a „problémát” (azt, amihez szükség van az ötletre”)!

3. Minden reggel, felkelés után „emlékeztetsd” elmédet, hogy mire keressen ötletet (elég néhány percben leülni és átgondolni, ráhangolódni).

4. Engedd el, kezdj el valami teljesen más dolgot csinálni. Éld tovább a napjaidat, ahogyan azt korábban is tetted!

5. Amikor úgy érzed, hogy megpillantottál valamit utazás , munka közben és megragad tekinteted rajta („aha-élmény”), valószínűleg az lesz az, amire éppen „szükség van” az adott ötlethez. Fontos, hogy hallgass a „megérzéseiedre” és ne írd azokat felül tudatoddal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Egyéb érdekes témák


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük